Читај ми!

Жене у музици

Слушаћете како чланови квартета Фани Менделсон свирају дела ове композиторке, као и одломак из Гудачког квартета Етел Смајт.

Године 1989. виолинисткиња Ренате Егебрехт дошла је на идеју да окупи своје колеге и пријатеље како би основали ансамбл посвећен промовисању камерних дела композиторки, а посебно интерпретацијама и објављивањима композиција Фани Менделсон. То је и разлог због којег су одабрали да назив састава носи име ове ауторке, једне од најугледнијих композиторки музике деветнаестог века, која је била и сестра славног Феликса Менделсона. Како указују историјски извори, њихови савременици често су говорили да је Фани била боља пијанисткиња од свог брата, па чак и талентованија композиторка. Међутим, њихов отац није дозволио да Фани Менделсон настави озбиљније бављење музиком, већ да предност у образовању мора имати Феликс, а да она треба да се "посвети једином послу за жене - да буде домаћица". Упркос овим ограничењима, Фани Менделсон је написала значајан број дела док није ступила у брак са Вилхелмом Хенселом, сликаром на Пруском двору. Реч је о соло песмама, делима за вокалне ансамбле, клавирским комадима, као и неколико камерних остварења.

Поред Ренате Егебрехт, кватет Фани Менделсон чине и Марио Корунић, виолина, Штефан Берг, виола, и Фридеман Купса, виолончело. Њихова концертна активност обележила је деведесете године прошлог века, док се у богатом дискографском опусу, поред дела Фани Менделсон, налазе и камерна остварења Етел Смајт, Елизабет Латјенс, Гражине Бацевич, Жермен Тајфер, али и дела Артура Блиса, Даријуса Мијоа и Макса Регера.

 

Уредница: Ирина Максимовић Шашић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво