Читај ми!

Нова дискографија

Представићемо двоструки албум ансамбла Ле Сијекл и диригента Франсоа-Гзавијеа Рота са делима Камија Сен-Санса, који је у новембру 2023. године објавила издавачка кућа Harmonia Mundi.

Ови уметници су до сада објавили два веома значајна издања са делима овог француског композитора; тако су 2010. година реализовали снимак Оргуљске симфоније, а потом и комплетан запис Сен-Сансове фантастичне опере Сребрно звоно. Овог пута објавили су двоструко издање на којем се налазе популарне Баханалије из опере Самсон и Далила, те Карневал животиња, уз четири симфонијске поеме и музику за неми филм Убиство војводе од Гиза, компоновану 1908. године.

Четири симфонијске поеме, које је Сен-Санс писао у периоду од 1872. до 1877. године, дале су значајан допринос француском романтизму. Наиме, у овом жанру Сен-Санс је видео нове изражајне могућности за оркестарску музику повезивајући је са поезијом, а истовремено се ослобађајући од стриктних форми симфонија и концерата.

У другом делу емисије, ансамбл Ле Сијекл изводи музику за неми филм Убиство војводе од Гиза. Иначе, aнсамбл који чине клавир, хармонијум, флаута, обоа, кларинет, фагот, хорна и гудачки инструменти, на премијери филма је у реалном времену синхронизовао дешавања на платну. Након премијере, критичари су истицали да је музика коју је Сен-Санс написао прави драгуљ симфонијске музике, описујући је као тур де форс уметности и знања.

Ауторка Јелена Дамјановић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи