Имагинарна едиција

Пол Вајс – Суштина система Чарлса Сандерса Перса (1)

У емисији Имагинарна едиција 5. и 6. фебруара можете слушати текст Пола Вајса „Суштина система Чарлса Сандерса Перса”.

Пол Вајс (1901–2002) био је истакнути амерички филозоф, који се бавио широким спектром тема, али је најзначајнији по својим студијама из метафизике. Оснивач је часописа The Review of Metaphysics, као и Америчког метафизичког друштва (Metaphysical Society of America). Тврдио је да су на њега највећи утицај извршили Аристотел, Кант, Перс и Вајтхед, а учествовао је и у уређивању и објављивању вишетомног издања Сабраних дела Ч. С. Перса (The Collected Papers of Charles Sanders Peirce).

У овом тексту Пол Вајс чини преглед неких од суштинских момената филозофије Чарлса Сандерса Перса. Вајс полази од проблема фрагментарне рецепције Персове мисли, која је последица историјских околности, услед којих је Перс дуго био маргинализован у академској јавности. Недостатак ових рецепција, тврди Вајс, јесте у томе што многи његов највећи значај виде у доприносима у развоју симболичке логике, семиотике, емпирицизма и позитивизма. Међутим, Перс је био „и метафизичар и логичар, и реалиста и семиотичар, и спекулативни мислилац и научник, и идеалиста и натуралиста”. Величина Персове филозофије огледа се у томе што су за њега ове позиције тек „наличја једне обухватне истине и стварности,” те у схватању „да филозофија није тачка гледишта, већ проучавање онога што обухвата сва гледишта.”

Текст је прочитан на научном скупу Источног и Западног огранка Америчког филозофског друштва, који је одржан на Универзитету Колумбија, 29. децембра 1939. године, а потом је 1940. штампан у 37. броју часпоса Yournal of Philosophy.

 

Превео с енглеског Александар Ристески

Читао Александар Божовић

Уредница циклуса Тања Мијовић

 

Рефлексије

Autor:
Уредници Трећег програма

У емисијама РЕФЛЕКСИЈЕ читамо есеје или научне чланке домаћих и страних аутора. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво