Научни скупови

Правна заштита животиња – говори Ивана Марковић

У емисији Научни скупови од 8. до 12. јануара можете слушати снимке са конференције „Правна заштита животиња – у сусрет Закону о изменама и допунама Закона о заштити животиња”, која је одржана 6. децембра на Правном факултету Универзитета у Београду. У петој, завршној емисији овог циклуса можете пратити излагање Иване Марковић „Заштита добробити животиња у упоредном праву – примери добре праксе”.

Упркос многобројним проблемима у сфери добробити животиња у нашој држави, Ивана Марковић наводи конкретне примере из других земаља показујући да је, уз адекватан законодавни оквир и доследну примену легислативних решења, могућ напредак у овој области. Ауторка се осврће на уставне одредбе држава које су инкорпорисале законе везане за статус и добробит животиња (Немачка, Швајцарска, Словенија, Луксембург, Индија, Бразил), за разлику од Србије, где се животиње помињу само у члану 97. у којем се набрајају надлежности Републике и где се на паушалан начин набраја, између осталог, „унапређивање биљног и животињског света“.

Посебна пажња посвећена је законским регулативaма Шпаније, Грчке и Италије, које су имале проблеме сличне нашима (посебно у погледу великог броја напуштених паса), али су заштиту животиња подигле на виши ниво. Тако је у Шпанији недавно донет нови Закон о добробити животиња у којем су оне изричито третиране као осећајна бића; уведене су три категорије прекршаја, а у члану 97. Устава и у Кривичном законику, у посебној Глави кривичних дела против осећања према животињама, предвиђена је максимална новчана казна до 200.000 евра; забрањена је продаја животиња у радњама (пет шоповима) и онлајн; забрањено је коришћење дивљих животиња у циркусима; кућним љубимцима је омогућен улазак у све јавне просторије (укључујући јавни превоз); уведено је обавезно осигурање и регистрација животиња, као и тренинг за одговорне власнике животиња. У Грчкој је, након два случаја мучења и убијања животиња која су потресла јавност, изречена максимална казна затвора од десет година, а уведене су и бројне друге новине у сфери заштите добробити животиња: евиденција осуђених мучитеља животиња и размена тих података са новим регистром животиња и свих других повезаних актера; увођење алтернативне обавезе стерилизације животиње у одређеном року или слање њеног ДНК узорка у Лабораторију за конзервацију и анализу животињског генетског материјала; увођење лиценци и ограничење репродуковања животиња у одгајивачницама и увођење одговарајућих казни за непоштовање тих одредби; увођење дигиталне здравствене књижице за све животиње; пореске олакшице за одговорне власнике и тако даље. Италијански законодавац је напуштање животиње предвидео као кривично дело са запрећеном казном до једне године затвора или новчаном казном од 1.000 до 10.000 евра, а у Кривични законик против осећаја према животињама укључена су четири кривична дела, уз две мере безбедности – одузимање животиње и забрану вршења активности у вези са животињама.

У завршном делу излагања Ивана Марковић ће представити два комплементарна индекса на основу којих се упоређују и класификују нивои остварене добробити животиња – Animal Protection Index и The Voiceless Animal Cruelty Index. Фокус заштите на нивоу Европске уније је на фармским животињама, док се ми још боримо са проблематиком напуштених животиња, закључује аутрока излагања, што говори о неједнаком степену развоја, приоритета и свести у погледу добробити животиња, те о важности спровођења и надзора над применом постојећих законских решења.

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се