Читај ми!

Са београдских сцена – Дела Јозефа Јоакима и Василија Мокрањца

Пратићете снимак концерта одржаног 7. децембра прошле године у Коларчевој задужбини, када је наступио Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије под управом Александра Којића.

Овим концертом, наш Симфонијски оркестар је обележио стогодишњицу рођења једног од најзначајнијих српских композитора – Василија Мокрањца, изводећи „Лирску поему”, најпознатије оркестарско дело овог ствараоца, као и његову „Прву симфонију”. Поред ових дела, на почетку концерта изведен је и „Концерт за виолину и оркестар у Ге дуру” Јозефа Јоакима у којем је солистичку деоницу тумачила Катарина Уде.

Ова уметница српског порекла, данас ради као доцент на универзитету Валпараисо у америчкој држави Индијана, а докторирала је виолину на универзитету у Мичигену и музикологију на „Дјук” универзитету. Као солиста и камерни музичар освајала је награде на међународнијм такмичењима у Чешкој и Немачкој. Катарина Уде је посвећена истраживању и интерпретацији музике Јозефа Јоакима, једног од најпознатијих виолиниста и виолинских педагога у 19. веку. Многи његови савременици, попут Брамса и Шумана, посветили су му дела, док је сам Јоаким интерпретирао сопствена дела која су му донела и композиторску славу. Једно од његових најуспелијих остварења је Концерт за виолину у Ге дуру, посвећен књижевници Гизели Грим, који је са великим успехом представљен премијерно у Енглеској 1875. године.

Други део концерта одржаног 7. децембра прошле године у Коларчевој задужбини, био је посвећен обележавању стогодишњице рођења Василија Мокрањца. Музика овог ствараоца, инспирише и интригира извођаче и истраживаче и данас, четрдесет година после његове смрти. Говорећи о поетици овог аутора, Дејан Деспић је рекао да се он „није освртао на свакојаке авангардне експерименте, понајмање оне који сами у себи налазе сврху, а ипак је говорио начином којему се не може оспорити савременост”, док је Ивана Медић приметила да су његова дела „визионарски указала на музику којој ће се композитори окренути крајем 20. века”.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи