Читај ми!

Рефлексије

Тања Вучковић Јурош: Културни ратови као говорни чин

У вечерашној емисији циклуса „Рефлексије” можете пратити текст „Културни ратови као говорни чин: разматрање цивилизацијских и светоназорских подела у случају хрватских антиродих мобилизација”, који ја написала Тања Вучковић Јурош, социолошкиња са Филозофског факултета Универзитета у Загребу.

У тексту, ауторка анализира матрице „цивилизацијских” и „светоназорских” подела које су се манифестовале у Хрватској почетком двехиљадитих година у расправама повезаним с питањима рода и сексуалности, као и поводом ЛГБТ права. Оба ова оквира она посматра као деривате концепта „културних ратова”. Према њеном мишљењу, реч је превасходно о конструктима чији је основни циљ да мобилишу, односно да убеде јавност у неопходност да се изабере „права” страна, при чему, заправо, уопште није важно да ли подела или сукоб заиста постоје, тј. да ли су „стварни”. Јер, као што показује један од главних принципа социјалног конструктивизма, уколико људи одређену ситуацију сагледавају као стварну, утолико она постаје стварна по својим последицама. Из тог разлога, ауторка сматра да концепт „културних ратова” перформативан, тј. да функционише превасходно као говорни чин: када кажемо да је нешто тако, главна намера различитих актера је да помоћу употребе овог концепта то и остваре. Стога би, према мишљењу Тање Вучковић Јурош, теоретичари и истраживачи требало да приступе „културним ратовима” искључиво као реторичком средству и да разумеју ко користи овај концепт (или његове деривате), на који начин то чини и са каквим последицама – било намерним, било ненамерним – у смислу наговарања и мобилизације јавности.

Овај текст, изворно објављен у децембру 2022. године у 35. броју серијала Culture Wars Papers, превела је с енглеског језика Милица Јеремић.

Текст чита: Гордана Гачић
Уредник: Предраг Шарчевић

Рефлексије

Autor:
Уредници Трећег програма

У емисијама РЕФЛЕКСИЈЕ читамо есеје или научне чланке домаћих и страних аутора. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво