Читај ми!

Научни скупови

Михајло Цветковић и Бојана Арсенијевић: Социјалистичко облигационо право

У емисији Научни скупови можете слушати снимке са конференције „Социјалистичко право у Југославији 1945–1990”, која је одржана од 29. новембра до 1. децембра на Правном факултету Универзитета у Београду. У осмој емисији овог циклуса можете пратити излагaње „Социјалистичко облигационо право” чији су коаутори Михајло Цветковић и Бојана Арсенијевић.

Први период социјалистичког облигационог права обухвата послератне године до доношења Закона о облигационим односима 1978. Закон о неважности правних прописа донетих, пре 6. априла 1941. и за време непријатељске окупације, условно је допуштао предратне правне изворе. Коришћење различитих грађанских законика (Аустријски Грађански законик, Српски грађански законик, Општи имовински законик за Црну Гору) на тлу савезне државе указује на изворну политичку неутралност облигационих односа. Међутим, удруживање рада, друштвена својина и „право располагања” нужно су обликовали облигационе односе, поготову слободу уговарања. Други период, од 1978. до краха социјализма обележио је Закон о облигационим односима (ЗОО), следећи Закон о удруженом раду. Заснивање облигација у складу са друштвеним плановима и самоуправним споразумима раздвојило је интерне од екстерних облигационих односа на слободном тржишту са иностранством. Начела ЗОО изражавају идеологију самоуправљања у условима социјалистичке производње и регулисаног промета, стављајући га у службу социјалистичког поретка. Та иста начела прва су 1993. обрисана из ЗОО – право располагања, друштвена средства и планирање, самоуправни споразуми, морал социјалистичког друштва. Како примећују Бојана Арсенијевић и Владимир Цветковић, ни наука облигационог права није остала имуна на политичку идеологију. Научни радови апсурдно су налазили социјалистичке корене класичних облигационих института, а нарочито су истицане предности у односу на капиталистичко право. Западни аутори нису раздвајали право Источног блока и самоуправни социјализам у Југославији, иако је домаће право имало оригинална решења. Напуштањем социјалистичког друштвеног и политичког уређења, уследило је законодавно, судско и академско „лечење” од социјалистичких калема. Транзиција деведесетих одбацила је социјалистичко рухо након вишедеценијског украјања и управо те промене показују шта је у облигационом праву било социјалистичко.

У сутрашњој емисији можете слушати излагање Вање Бајовић „Основне карактеристике кривичног поступка социјалистичке Југославије”.

Уредница циклуса Тања Мијовић.

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се