Читај ми!

Жене у музици

Дела за виолину и клавир Етел Смајт, Филис Тејт и Ирене Регине Вијењавски која је своја остварења потписивала псеудонимом Полдовски. Композиције ових ауторки, које је на издању Британске жене композиторке објавила кућа Наксос 2008. године, одсвираће виолинисткиња Клер Хауик и пијанисткиња Софија Рахман.

Рођена као Ирена Регина Вијењавски у Бриселу 1879. године, Полдовски је била ћерка славног пољског виолинисте и композитора Хенрика Вијењавског, по чијем савету је одабрала музику за свој животни позив. Као дванаестогодишњакиња уписала је студије композиције на Конзерваторијуму у Бриселу, а потом је, деценију касније, ступила у брак са бароном Обријем Дином Полом и постала британска држављанка. Специјализацију је похађала на чувеном приватном конзерваторијуму у Паризу Schola Cantorum код Венсана д’Ендија, а њена дела су извођена широм Европе, али и у Њујорку. У емисији ћете чути Виолинску сонату у де молу, која је премијерно изведена у Бриселу 1912. године, а посвећена је Октаву Маусу, белгијском уметничком критичару и писцу.

Иако је била важна личност британске музичке сцене и једна од истакнутих сифражеткиња викторијанске епохе, Етел Смајт је због своје музике често била на мети критика и оспоравана пошто њене композиције нису биле у складу са стандардима њених колега-мушкараца. Рођена у Лондону 1858, већ као деветнаестогодишњакиња напустила је Енглеску и упутила се на лајпцишки Конзерваторијум, где је похађала студије композиције код Карла Рајнекеа, а имала је прилику да упозна и Едварда Грига, Антоњина Дворжака и Петра Чајковског. Како историјски извори наводе, Виолинска соната у а молу, опус 7, коју ћете чути у емисији, настала је у периоду њеног боравка у Европи, а дело је премијерно изведено у лајпцишком Гевандхаусу 1887. године.

Године 1928. Филис Тејт је уписала Краљевску музичку академију у Лондону, где је похађала часове композиције код Харија Фарџона. Иако је током овог периода написала значајан број остварења, скоро све их је уништила, да би тек са Концертом за саксофон из 1944. године, који је постао једно од њених најпопуларнијих дела, почела да признаје своју музику. Слушаћете Триптих који је Филис Тејт компоновала 1954. године.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

 

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара