Читај ми!

Музика света – 20. Етнофест: Дамир Имамовић

Репродукујемо концерт Дамира Имамовића и чланова састава Севдах Такхт, којим је 25. јуна 2023. године, на Великој тераси на Палићу затворен јубиларни 20. Етнофест.

Имамовић је наступио са својим дугогодишњим сарадницима, басистом Иваном Михајловићем и перкусионистом Ненадом Ковачићем. У другом делу концерта, трију Дамира Имамовића на Великој тераси на Палићу, придружио се и млади босански трубач Бенјамин Дријенчић, а потом и Софија Лабропулу – грчка уметница на кануну.

Дамир Имамовић рођен је у Сарајеву, у породици легендарног мајстора севдаха Заима Имамовића, и басисте, аутора, певача и продуцента Неџада Имамовића. Од детињства је учио о естетици ове традиционалне уметности, а на свој властити севдалијски пут креће почетком 2000-их. Осим извођачке каријере, Дамир Имамовић је активан као истраживач, предавач и едукатор у оквиру програма радионица и предавања СевдахЛаб, у којем излаже историју, естетику и занатске тајне севдаха као традиционалне уметности. 

Дакле, он није само певач – начин његових интерпретација, његове композиције писане у духу традиције, те аранжмани и инструменти које свира, део су једне велике потраге не само за што оригиналнијим извођењима, него и за свим историјским догађајима и променама које су на песму оставиле трага. Имамовићеве интерпретације критика оцењује као револуционарне за жанр севдаха, а написе да је један од најуспешнијих босанскохерцеговачких уметника потврдила је и награда за најбољег уметника Европе за 2021. годину, коју додељује водећи world music магазин Сонглајнс, док је његов последњи албум Singers of Tales из 2020. на Transglobal World Music листи био проглашен европским албумом године.

Овај концерт, Дамир Имамовић завршио је песмом Човјеку моје земље, за коју је написао и текст и музику. Ова, нешто другачија песма од осталог изведеног репертоара, према речима Имамовића, излази, „можда и мало ван круга севдалинки какве знамо”.

Уредница емисије Марија Вуковић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи