Читај ми!

Жене у музици

Остварења четири аустралијске композиторке из различитих периода музичке историје: Маргарет Садерланд, Миријам Хајд, Мери Финстерер и Еле Масенс. Снимке је објавила издавачка кућа ABC Classics 2020. године, у оквиру двоструког компакт-диска „Жене вредне пажње: век аустралијских композиторки”.

Стваралаштво Маргарет Садерланд обележило је прву половину двадесетог века, а њен живот одвијао се од 1897. до 1984. године. У фокусу њеног композиторског интересовања била су камерна дела, иако се у опусу који броји преко деведесет остварења налазе и оркестарске композиције. Њен музички идиом обилује ’романтичном топлином’, богатством ритмичких структура, док се префињен укус за контрапунктски стил и обликовање мелодија, истичу музиколози, сматрају јединственим композиторским квалитетима ове аустралијске ауторке. У извођењу Симфонијског оркестра из Мелбурна и диригента Џона Хопкинса слушаћете симфонијску поему Уклета брда.

Миријам Хајд је живела од 1913. до 2005. године, а била је активна као композиторка, пијанисткиња и педагошкиња. Често је изводила своја дела, а њен музички језик привукао је пажњу жирија на бројним такмичењима, па је овенчана признањима међу којима је и енглеска Кобет награда за остварења из области камерне музике. Током боравка у Енглеској тридесетих година прошлог века, остварила је запажену сарадњу са Би-Би-Сијевим оркестрима, док су њене наступе (на којима је изводила своја, као и дела других аутора) пратили истакнути музичари тог доба, попут Рахмањинова, Прокофјева и Јехудија Мењухина. Композицију Сеоски вашар Миријам Хајд је компоновала 1943. године, у форми балета за оркестар. Слушаћете интерпретацију чланова Симфонијског оркестра из Сиднеја под управом Добса Френкса.

Мери Финстерер је једна од најзанимљивих и најиновативнијих савремених ауторки у области оркестарске музике. Ради као шефица Одсека за композицију и камерну музику на престижном аустралијском Универзитету Монаш, а за своја дела одликована је важним признањима међу којима је награда Australia Art Music из 2014. године, за композицију Језеро леда, из циклуса Приче које недостају, број 1. Реч је о концерту за контрабас и оркестар, који је посвећен почасном контрабасисти Симфонијског оркестра из Сиднеја и професору овог инструмента на сиднејском Конзерваторијуму – Кејсу Борсми, чију интерпретацију дела ћете чути у емисији.   

Композиција Простор између звезда из 2017. године, младе аустралијске композиторке Еле Масенс заокружиће емисију. Овим остварењем Ела Масенс је окончала мастер студије композиције на Конзерваторијуму у Сиднеју, а посветила га је свом деди који је преминуо у периоду када је започела рад на обликовању партитуре.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара