Читај ми!

Музика света – 20. Етнофест: Дуо Танграм

Снимак концерта италијанског дуа Танграм, забележен 22. јуна на отварању 20. Етнофеста, на Великој тераси на Палићу. Наредне три емисије посветићемо једном од најзначајнијих домаћих фестивала музике света – Етнофесту, који је јубиларни 20. пут одржан од 22. до 25. јуна на Палићу.

Од самог почетка фестивал се одвија у време јунске равнодневице, чиме организатори уједно обележавају и Светски дан музике. Током постојања угостили су многа позната имена домаће и светске World music сцене, као што су: Михаљ Борбељ, Антонио Толедо, Дуња Кнебл, Влатко Стефановски, Лајко Феликс, бенд Чалабан, BaBa Zula, Бренцл банда, Istanbul night, Shira u'tfila, Garifuna Collective, Fatima Spar und die Feedom Fries и многе друге. То само говори о богатом програму који се већ две деценије нуди публици, али и о музичком професионализму на ком се, како каже уметнички директор Етнофеста – Дејан Вујиновић, непоколебљиво инсистира. Осим музичког програма, претходних година често су емитовани и документарни филмови о светској музици, организоване су изложбе, као и фотографске, филмске и музичке радионице.

Јубиларно издање било је усредсређено само на музику, па су у четири концертне вечери на Великој тераси насупили уметници из 9 земаља: Србије, Русије, Италије, Северне Македоније, Марoка, Мађарске, Грчке, Босне и Херцеговине и Хрватске, који су публику водили разноврсним музичким стазама.

Фестивал је отворио италијански дуо Танграм, који чине брат и сестра Данијел и Лиза Дамашели. Сама реч Танграм, која означава седмоделну слагалицу састављену од различитих геометријских облика, најбоље описује овај дуо који спаја различите музичке светове. Свирајући кору, уд, клавир и гитару, ови уметници мешају традиције Африке и Европе стварајући нове, заводљиве звучне хибриде. Лиза је након студија класичне гитаре почела да свира уд, приближивши се свету модалне музике кроз персијски репертоар и технике свирања, али и арапски, турски и грчки. Међутим креативни фонд из ког црпи инспирацију је много шири и обухвата и друге жанрове, као што је џез музика, те звуци малијског блуза, аргентинског танга и индијске класичне музике.

Данијел се, као и његова сестра, испрва образовао у систему западне класичне музике, да би се кроз искуство бављења електроником, као и кроз студије етномузикологије окренуо другим меридијанима, посебно звуку афричке коре. У жељи да усаврши свирање на овом инструменту дуге и богате историје, обрео се у Сенегалу, Малију и Гамбији где је учио од мајстора коре као што су Тата Диндин Џобарте, Нумукунда Сисоко и Мадја Дијабате. Заједничко музицирање као дуо Танграм, Данијел и Лиза Дамашели почели су у марту 2020, када су се услед пандемије обоје вратили у Рим и већ у септембру снимили су истоимени албум.

Концерт овог дуа на Великој тераси на Палићу, на жалост био је прекинут услед јаког невремена, а у получасовном наступу интерпретирали су како своје композиције, тако и аранжмане афричких и италијанских народних песама.

Уредница емисије: Марија Вуковић

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару