Читај ми!

Џез у Шестици – Наступ квартета Јаноушек–Вроблевски

У среду, 22. новембра у Студију 6 Радио Београда у 20 часова и 30 минута, Јаноушек–Вроблевски квартет из Чешке одржаће концерт који ћемо уживо преносити на нашим таласима.

Квартет предводе двојица истакнутих чешких џез музичара млађе генерације – саксофониста Михал Вроблевски и тромбониста Штепан Јаноушек, док ритам секцију чине контрабасиста Милош Клапште и бубњар Јан Халупа. Овај бенд изводи ауторску музику у којој комбинују слободну импровизацију, наслеђе америчког акустичног џеза од њуорлеанских дана до краја шездесетих година прошлог века, као и различите музичке жанрове попут танга, регеа и рока, све до савремене компоноване музике.

Упркос номиналној еклектичности у изразу оличеној у тематским решењима и импровизацијама, Јаноушек–Вроблевски квартет је аранжерски и ритмички утемељен у традицији раног фри-џеза на трагу Орнета Коулмана, што је додатно подцртано надигравањем два дувачка инструмента у предњој линији бенда. Полазећи од јасне структуре, чланови бенда упуштају се у импровизације које подједнако истичу солистичке квалитете протагониста и нијансирану интеракцију све четворице музичара.

 

 

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке