Читај ми!

Музеј звука – Миса „Tua est potentia” Жана Мутона

Вечерашњом емисијом настављамо мини циклус посвећен делима из збирке „Хорске књижице из Ден Боса” које интерпретирају чланови ансамбла Капела Пратенсис под управом Стретона Була. У питању је пројекат који је овај ансамбл започео 2020. и који ће бити завршен наредне године, а у оквиру којег је планирано објављивање пет томова са снимцима композиција сачуваним у овим рукописима. До сада су објављена три албума у серији, а други, који представљамо вечерас, носи назив „Језекиљев орао”.

Холандски град Хертогенбос, познат и као Ден Бос, на почетку ренесансе је био значајан економски и културни центар, са бројним црквама и манстирима, због чега је и добио надимак „мали Рим”. Значајно место у духовном и уметничком животу ове престонице северног Брабанта, имало је Братство Богородице основано 1318. године, међу чијим члановима је био и чувени сликар Хијеронимус Бош. Ово братство, улагало је велика средства како би ангажовало најбоље певаче и оргуљаше тог доба да свирају у капели Катедрале Светог Јована, изводећи богат и разноврстан репертоар. Чак девет збирки хорских композиција извођених у овом периоду сачувано је у архиви Братства, укључујући три рукописа која је штампао угледни издавач Аламире.

На другом албуму из ове збирке, налазе се композиције које су написане за службу Светог Јована Јеванђелисте, која се у Хертогенбосу прослављала 6. маја. Тог дана обележавао се догађај из 92. године нове ере када је Свети Јован преживео мучење, којем га је подвргао цар Домицијан. Наводно, испред Латинске капије, на јужној страни римских зидина, Свети Јован је био потопљен у кључало уље, али је из бурета изашао неозлеђен. Како би се обележило сећање на ово чудо, у Ден Босу је сваког маја извођена миса Tua est potentia Жана Мутона.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво