Читај ми!

Из архиве Радио Београда – Њупорт џез фестивал ’73: The Stars of Faith

Репродукујемо архивски снимак концерта госпел групе The Stars of Faith са трећег Београдског џез фестивала, који је почетком седамдесетих година прошлог века носио назив Њупорт џез фестивал.

Трећи Њупорт Београд џез фестивал одржан је од 4. до 7. новембра 1973. у дворани Дома синдиката. Била је ово још једна реприза дела фестивала Њупорт из Њујорка, који је у то време представљао највећу смотру светског џеза. Два дана по завршетку фестивала, наш композитор и диригент Војислав Бубиша Симић за дневни лист Борба написао је следеће: „У четири дана имали смо прилике да на осам концерата (два дневно) чујемо разнолики џез програм, почев од спиритуала и блуза, па до поп рок џеза и авангардне музике.”

Фестивал је отворен концертом вокалног госпел састава The Stars of Faith, коју је домаћа публика у то време добро познавала. Према речима хрватског музичког критичара Дражена Врдољака, чланице овог цењеног ансамбла „успеле су успоставити присан контакт с публиком и повременим излетима изван позорнице подићи температуру у гледалишту. Достојанство црначке духовне музике у њиховом је извођењу дошло до пуног изражаја, без лажног патоса и трагова комерцијалних ефеката” – написао је Врдољак за загребачки дневни лист Вјесник 7. новембра 1973. године.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу