Читај ми!

Век хармонике – Јежи Мадравски: Музичке инспирације

Представићемо албум „Музичке инспирације” пољског композитора, педагога и хармоникаша Јежија Мадравског, који је 2022. године објавила дискографска кућа Дукс.

Албум обухвата солистичка и камерна дела, као и концертантне композиције које својом стилском разноликошћу представљају занимљив преглед уметничког рада Мадравског.

Овај композитор и хармоникаш рођен је 1962. године у Жарију, а дипломирао је на Музичкој академији „Фредерик Шопен” у Варшави 1986. године. Почетком деведесетих година прошлог века радио је као професор на Музичкој академији у Лођу, након чега је педагошку каријеру наставио на Универзитету „Јан Кохановски” у Кјелцеу, где тренутно обавља функцију директора Института за музичко образовање. Као извођач, остварио је бројне светске премијере композиција савремених пољских аутора, као и трајне снимке за Пољску радио-телевизију, а објавио је и неколико студија које се баве анализом извођаштва на хармоници, као и анализом композиција писаних за овај инструмент.

Слушаћете: Концерт број 2 за хармонику и гудачки оркестар, из 2022. године, Три комада за соло хармонику, Баладу за хармонику, инспирисану музиком Фредерика Шопена и Интерференције за гитару и хармонику из 2018. године. Свирају: Бартош Гловацки – хармоника и Томаш Гжибовски – гитара, а Камерним оркестром Прајмус диригује Елжбијета Пшисташ.

Уредница емисије Марија Вуковић

 

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке