Читај ми!

Грамофонија – Оркестарске свите Антона Аренског

Изводе чланови Државног академског симфонијског оркестра СССР-а под управом Јевгенија Светланова. Емитујемо записе са винила који је објавила продукцијска кућа Мелодија 1989. године.

Ова плоча је објављена као део монументалне Мелодијине серије Антологија руске симфонијске музике у оквиру које су објављивани снимци оркестарских остварења претежно аутора 18. и 19. века. То је случај и са албумом који вечерас репродукујемо, а на којем се налазе снимци које је 1987. године забележила Маргарита Кожухова са чијим радом смо се више пута сусретали у претходним емисијама. Композиције Аренског имају посебно место у овој едицији, будући да је више издања посвећено делима овог аутора. Значајно је поменути да је Светланов учествовао у готово свим издањима из ове едиције која броји готово 100 плоча, објављених од 1986. до 1992. године. Разуме се, у едицији се не налазе само снимци који су посебно за ту прилику забележени, већ је она укључивала и композиције из других едиција или самосталних издања, тако да је један број плоча у њој компилацијског карактера. Од 1990. године снимци из претходног периода, заједно са новим издањима постају доступни и на компакт-диску, међу којима се налазе и рани дигитално забележени записи објављивани на винилу и оптичком носачу звука, произведеном у СССР-у. То је случај и са аналогним снимком који вечерас емитујемо, а који је 1991. године објављен и у дигиталном виду, попут многих из ове едиције.

Програмски коментар за ово издање је написао чувени совјетски музиколог и критичар Иван Мартинов који је често сарађивао са Мелодијом на великом броју издања нарочито са руском музиком 19. века, а поред плоча са музиком Аренског, посебно је запажено било његово учешће на издањима посвећеним Глазунову и Римском-Корсакову. Занимљиво је да се омот компакт-диска разликује од оног на плочи, а ни садржај није идентичан, јер је снимцима свита које вечерас слушате додат још и запис увертире за оперу Аренског Нал и Дамајанти, настао 1990. године са истим извођачима и сниматељском екипом.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи