Читај ми!

Имагинарни пејзажи

Представићемо радове три финске ауторке: Марје Ахти, Мерје Коконен – познате као Islaja и Лауре Наукаринен – која наступа под псеудонимoм Lau Nau, који су објављени у 2023. години.

Ове уметнице могућности савременог електронског звука користе разнолико, стављајући га у различите односе са еманацијама природног окружења, људским гласовима и евокацијама већ чуте музике. Резултат је код све три уметнице маштовита, врло атмосферична музичка потка, у којој се сусрећу унутрашњи свет слушања са спољашњим, истраживачким и екстровертним простором звука.

Представићемо албум 5 x 4 Лауре Наукаринен, награђиване композиторке, продуценткиње и музичарке, настао у Електронском музичком студију у Стокхолму, коришћењем историјског модуларног синтисајзера Buchla 200, а који су објавили фински лејбл Fonal Records и амерички издавач Beacon Sounds.

Марја Ахти у својим радовима користи теренске снимке и друге материјале проистекле из акустичких извора комбинујући их са синтисајзерима и електронским фидбеком. Њене композиције се развијају споро – од почетног шума, сигналних импулса до комплекснијих текстура. Ова композиторка органски развија мале секвенце и детаље који, како то Ахтијева каже „могу да се шире или да се зауставе у оној мери у којој имају осећај унутрашњег мира”, а то је осећај који она везује за појачану пажњу у свакодневном животу. То ћете чути и на њеном најновијем албуму Tender Membranes објављеном крајем септембра за кућу Black Truffle.

Албум Angel Tape је дело финске уметнице Мерје Коконен познатије под именом Islaja. Нумере које ћете чути инспирисане су сећањем на „анђеоску траку” коју је композиторки пуштала мајка док је била мало дете. То је била касета са снимцима црквене музике из осамдесетих година, која је дељена у црквеним круговима. Због сталног пренисмавања, снимци људског певања су постајали све више дисторзирани и измењени, све док неко није закључио да се на њој налазе снимци самих “анђела” који певају. Коконенова каже да никада није веровала да се на њој налазе гласови анђела, али је њену пажњу привлачио управо тај слој дисторзије и пропадања траке, који је сугерисао да може да чује нешто другачије, мистериозно и онострано. Композиторка сматра да ју је управо ово искуство усмерило ка „сталној потрази да пронађе нове звуке и форме у музици”.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару