Читај ми!

Жене у музици – Изабеле ван Келен

Виолинисткиња Изабеле ван Келен свира сонате Лудвига ван Бетовена: Пролећну у Еф дуру, опус 24 број 5 и Кројцерову у а молу, опус 47 број 9. Суделује пијаниста Ханес Минар. Снимак је објавила аустријска кућа Челенџ Рекордс 2014. године.

Рођена 1996. у Холандији, Изабеле ван Келен је пажњу јавности привукла 1983. када је освојила другу награду на Мењухиновом такмичењу, као и наредне, 1984. године када је овенчана специјалном наградом на Евровизијском такмичењу за младе музичаре. Након свршених студија на Конзерваторијуму у Амстердаму, почетком деведесетих често је наступала као концертна виолинисткиња; 1995. основала је Исос квартет, а већ наредне године и Међународни фестивал камерне музике у Делфту, на чијем је челу била до 2006. године. Поред виолине, Изабеле ван Келен музицира и на виоли, а њени наступи са реномираним светским ансамблима – од Краљевског Консертхебау оркестра, Берлинских филхармоничара до Симфонијског оркестра Радио-телевизије Јапана – увек су наилазили на топао пријем.

У домену камерног музицирања, критичари често истичу њене концерте са пијанистом Роналдом Браутигамом, са којим је сарађивала пуне две деценије, са кларинетисткињом Шарон Кам, члановима гудачког трија Леополд, као и са Норвешким камерним оркестром. Занимљив је и податак да ова уметница посебан афинитет има према савременој музици, па су на њеним концертним програмима често и дела Ерки-Свена Тура, Џона Адамса, Лере Ауербах, Оливера Насена и Брета Дина. Реализовала је и значајан број дискографских издања, за куће Шендоз, Ченел Класикс, Берлин Класикс и Хајперион.

Педагошку активност Изабеле ван Келен обавља на Музичкој академији у Луцерну, где од 2012. предаје виолину, виолу и камерно музицирање. Од 2017. године је уметничка директорка Немачке камерне академије из Нојса, на чијем репертоару се налазе мало позната дела барокних и аутора из епохе класицизма, али и остварења савремених композитора која су писана за овај оркестар.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара