Читај ми!

Жене у музици – Сол Габета

Виолончелисткиња Сол Габета изводи дела Роберта Шумана (Три фантастична комада, опус 73), Бохуслава Мартинуа (Први концерт за виолончело и оркестар) и Золтана Кодаја (Дуо за виолину и виолончело у де молу, опус 7). Суделују Елен Гримо, клавир, Патриција Копачинска, виолина и Берлински филхармоничари под управом Кшиштофа Урбанског.

Интерпретације Сол Габете красе изражена топлина музицирања, емотивност и бриљантна виртуозност, што ју је са правом, како истиче и музичка критика, уврстило међу најистакнутије савремене виолончелисте. Поред тога, бројним концертима које широм света одржава наступајући као камерна музичарка или солисткиња са водећим оркестрима, Сол Габета је временом стекла и велики број обожавалаца.

Рођена је 18. априла 1981. године у Кордоби у Аргентини, у породици француско-руског порекла. Иако је као девојчица исказивала велико интересовање за свирање на виолини, у осмој години почела је да вежба виолончело, а само две године касније освојила је и прву награду у родној Аргентини. Потом је похађала студије у Буенос Ајресу, Мадриду, Базелу и Берлину. У току студија учествовала је на више међународних конкурса на којима се истакла као један од најперспективнијих виолончелиста. Међу бројним наградама и признањима ове уметнице издваја се награда за најбољу музичку интерпретацију на Међународном такмичењу Чајковски у Москви, награде на такмичењу Мстислав Ростропович, на Међународним музичком такмичењу у Минхену; 2010. добила је Грамофонову награду у категорији Млади уметник године, док су јој награде Ехо Класик додељене 2007, 2013. и 2016. године. Потом је 2019. овенчана првом Опус Класик наградом у категорији Инструменталиста године за интерпретацију Шумановог Концерта за виолончело.

Иначе, афирмација Сол Габете започела је 2004. године на фестивалу у Луцерну где је била позвана да наступи са Бечким филхармоничарима и маестром Валеријем Гергијевим. Од тада она развија каријеру на светским позорницама, сарађујући са реномираним оркестрима попут Руског националног оркестра, Ротердамске, Минхенске и Лондонске филхармоније и бројним другим симфонијским оркестарима Европе и Америке. Њен обиман репертоар обухвата литературу за виолончело у распону од барока до савремених композиција писаних за овај инструмент.

Међу значајне активности ове аргентинске виолончелисткиње убраја се покретање фестивала SOLsberg 2006. године у Швајцарској. Наиме, Сол Габета је заједно са својим пријатељима основала овај фестивал са циљем да се на њему представљају остварења камерне музике у историјском окружењу. Осим у манастиру у Олсбергу, који датира из 1234. године, концерти се одржавају и у цркви Свети Мартин у Арауу, главном граду кантона Аргау, као и у црквама у немачким градовима Зулцбург и Фрајбург. Креирајући разноврсне програме организатори су убрзо привукли велику пажњу јавности, па SOLsberg фестивал сваке године окупља све већи број посетилаца из целе Европе. Поред тога, Сол Габета заједно са својим барокним ансамблом Капела Габета, основаним 2010, активно наступа изводећи дела Антонија Вивалдија и његових савременика. Од 2005. године ова уметница ради као професорка виолончела на Конзерваторијуму у Базелу.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара