Читај ми!

Жене у музици – Миријам Хајд

Аусталијска композиторка, пијанисткиња и педагошкиња Миријам Хајд изводи своја остварења.

Рођена 15. јануара 1913. године у Аделејду у породици музичара, Миријам Хајд је прве подуке на клавиру добила од мајке Мјуријел која је радила као професорка. Године 1925. добила је стипендију за школовање на Конзерваторијуму Елдер у родном граду, а након што је окончала студије 1931, наставила је специјализацију на Краљевском колеџу за музику у Лондону, где је до 1935. учила композицију код Реџиналда Овена Мориса и Гордона Џејкоба, док је часове клавира похађала код Артура Бенџамина. Музички језик Миријам Хајд привукао је пажњу жирија на бројним такмичењима, па је током овог периода за своја дела освојила и неколико награда, међу којима је и енглеска награда Кобет за остварења из области камерне музике.

Дебитантски наступ у Лондону имала је 1933, а већ наредне године свој Први клавирски концерт у Ес дуру изводила је са Лондонском филхармонијом и диригентом Леслијем Хауардом. Поред ауторских остварења, као солисткиња са овим уметницима интерпретирала је и Бетовенове клавирске концерте, док је свој Други клавирски концерт извела под управом диригента Константа Ламберта. Радо је музицирала и са Би-Би-Сијевим оркестрима, а њене наступе пратили су бројни истакнути музичари и композитори тог времена, као што су Рахмањинов, Стравински, Прокофјев, виолиниста Јехуди Мењујин и немачка сопранисткиња Елизабет Шуман. По повратку у Аустралију 1936. године настанила се у Сиднеју, где је била активна као композиторка, педагошкиња, приређивала је и запажене клавирске реситале и радила као музичка критичарка.

Године 1981. одликована је Орденом официра Реда Британске империје, а 1991. додељен јој је и Орден Аустралије. Универзитет Маквори у Сиднеју овенчао ју је 1993. почасним докторатом. Последњи наступ приредила је у 89. години када је одсвирала солистичку деоницу у свом Другом клавирском концерту. Поводом деведесетог рођендана Миријам Хајд, 2003. године широм Аустралије одржани су бројни концерти у њену част. Преминула је 11. јануара 2005. године.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара