Музика света – Јејл Стром и Хот Пстроми: aлбум „Вук и јагње”

Представићемо албум „Вук и јагње” Јејла Строма и његовог клезмер састава Хот Пстроми, који је 2023. године објавила британска дискографска кућа Арк мјузик, са јеврејским песмама из Украјине, Ливоније – историјског региона дуж источне обале Балтичког мора, Белорусије, Румуније, Молдавије и Литваније, те оригиналним нумерама Јејла Строма.

Амерички виолиниста Јејл Стром један је од водећих светских етнографа-уметника који се баве клезмер и ромском музиком. Оспежна истраживања спровео је у источној Европи која су потом била кључна за формирање репертоара састава Хот Пстроми. Поред тога, од оснивања ансамбла, 1981, Стром упоредо компонује и нову јеврејску музику у којој комбинује клезмер и хасидску традицију, односно музику јеврејске религијске заједнице настале као покрет у западној Украјини и Пољској током 18. века, а чији се огранци данас углавном налазе у Изрелу у Сједињеним Америчким Државама. У своје оригиналне композиције неретко инкорпорира и елементе балканске, арапске и сефардске, те класичне и џез музике, па не треба да чуди чињеница да његова дела изводе и оркестри попут Филхармоније из Бордоа и Филхармоније из Остраве, као и ансамбли као што је Хаусман квартет и други.

Последњи албум Вук и јагње Хот Пстромија, који је објављен у јулу, снимљен је уживо у синагоги у чешком граду Холешов. Све нумере су, у складу са пореклом чланова бенда, добоко укорењене у клезмер традицији, али овом приликом обогаћене су културним утицајима Украјине, Ливоније – историјског региона дуж источне обале Балтичког мора и Белорусије. Елизабет Шварц – чланица састава Хот Пстроми – нумере са овог албумa пева на оригиналним јеврејским дијалектима.

Уредница емисије Марија Вуковић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи