Сублимне фреквенције

Албум „Javelin” Суфјана Стивенса, који је прошле године објавила његова матична издавачка кућа Астматик Кити. Ово је прво Стивенсово издање после три године дискографске паузе, а уједно и повратак чистом кантауторском изразу још од критички хваљеног албума Carrie & Lowell из 2015.

Албум Javelin је реализован након што је Стивенсу успостављена дијагноза ретке аутоимуне болести, због које је неко време био потпуно непокретан. На њему се налази десет детаљних аутобиографских песама о љубави, али на начин који делује као да се први пут сусрећемо са том тематиком, дубоко и комплексно, истражујући је у њеном људском и божанском, узвишеном облику. Ове песме крећу се у музичком свету, који се, без обзира на Стивенсов плодни шаренолики израз у протеклих двадесет пет година каријере, најчешће повезује са његовим радом. Он је саткан од јединствених мелодија које Суфјан Стивенс доноси својим препознатљивим вокалом, а које се истовремено преплићу са богатим инструменталним деоницама, те хорским, оркестарским, елетронским аранжманима или пак једноставном гитарском пратњом.

Премда делује да је реализација овог издања подразумевала велики број људи, неопходно је поменути да је Суфјан Стивенс скоро све одсвирао и снимио сам, код куће, дајући тако омаж студијском раду који је био актуелан 70-их година прошлог века у Лос Анђелесу. Суделовали су повремено неки од његових најближих пријатеља и сарадника, као што су Хана Кен, Меган Луи, Брајс Деснер, док албум затвара обрада песме There's a World Нила Јанга.

Ауторка Јелена Дамјановић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи