Читај ми!

Жене у музици – Мина Кил

Дела британске композиторке Мине Кил, чији се живот одвијао од 1909. до 1999. године, а која је своја најзначајнија остварења компоновала тек у седмој деценији живота. Слушаћете Баладу у еф молу за виолончело и клавир, Кантилације за виолину и оркестар и Концерт за виолончело и оркестар.

Мина Кил је рођена у Лондону, у породици јеврејско-руског порекла која је водила издавачку кућу и бавила се продајом књига. Са изузетком мајчиног певања традиционалних јеврејских песама и ујака који је свирао виолину, у породици није имала пуну подршку да се бави уметношћу, иако је још од раног детињства показивала склоност ка музици. Упркос мишљењу родитеља да би било боље да настави породични посао, Мина Кил се успротивила уписавши 1928. године студије клавира и композиције на Краљевској музичкој академији у Лондону. Њен јединствен таленат препознали су како професори, тако и колеге са студија, међутим, очева изненадна смрт узроковала је слабљење породичног посла, па је била принуђена да након само две године проведене на Академији напусти студије, и помогне мајци у послу. Иако је ова промена изазвала тугу и сету код младе и перспективне пијанисткиње и композиторке, она је користила сваки слободан тренутак да се посвети вежбању клавира, а готово пет деценија касније имала је довољно самопозудања и жеље да се врати компоновању. Једном приликом истакла је следеће: „Иако сам осетила да се ближим крају свог живота, повратак компоновању и извођење мојих дела учинили су да развијем осећај као да тек почињем, заправо, као да свој живот живим уназад.”

Један од најзаслужнијих за откривање ове јединствене уметнице био је британски композитор Џастин Коноли, који је, видевши неке од њених студентских партитура, био импресиониран и одлучан у жељи да је охрабри и помогне јој да се врати писању музике. Радећи са великим стрпљењем и посвећеношћу, Мина Кил је компоновала неколико занимљивих остварења, попут Гудачког квартета број 1 који је премијерно изведен на њен седамдесети рођендан, а потом су следили и Дувачки квинтет, Симфонија и друга остварења. Године 1982. започела је сарадњу са Оливером Насеном, који је њену Симфонију 1989. године премијерно представио на Промсу. Године 1999, за деведесети рођендан Мине Кил, Краљевска музичка академија приредила је концерт у част ове уметнице, а она је преминула неколико месеци касније.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара