Век хармонике

Концерти за хармонику

У вечерашњој емисији представићемо Концерте за хармонику Јежија Мадравског, Фридриха Церхе, Чарлса Камилерија и Петера Махајдика.

Оригиналне концерте за хармонику композитори су почели да пишу у 20. веку, следећи примере клавирских или виолинских концерата, развијајући инструмент до његовог пуног капацитета. Први концерт за хармонику написао је Павел Рубцов 1937. године, а извео га Павел Гвоздев у хали Лењинградске филхармоније три године касније. На америчком континенту, први написани концерт је био из пера композитора и хармоникаша Ентонија Гала-Ринија 1941, а одмах потом и Антонија Аркарија, исте године. Овај жанр ипак се интензивније развијао на европском тлу, пре свега у Русији и Чешкој, али и у Скандинавији.

Средином 20. века дански хармоникаш Моунс Елегoр имао је велики утицај на развој репертоара за свој инструмент, те и за жанр концерта, и био је инспирација многим европским ауторима – пионирима у писању оригиналног репертоара за хармонику.

Но, у вечерашњој емисији, представљамо доста савременији репертоар, с краја 20. и почетка 21. века. На почетку ћете чути Концерт за хармонику, гудачки оркестар и тимпане из 2019. године, који је Јежи Мадравски посветио хармоникашима Елвири Шливкјевич-Ћисак и Маћеју Фронцкјевичу. Следи Концерт за хармонику и гудачки оркестар Чарлса Камилерија. Дело је написано 1968. године, на крају неоромантичраске фазе овог малтешког композитора, док дисонанто финале сведочи о надолазећој промени у његовом стилу. До краја емисије чућете још и Концерт за виолину, хармонику и оркестар Фридриха Церхе из 1994, и Концерт за две хармонике и оркестар Петера Махајдика, који се убраја у његова значајнија дела.

Уредница емисије: Марија Вуковић

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару