Рефлексије

Интервју: Питер Ајзенман

У емисији Рефлексије, у петак, 6. октобра, можете слушати интервју с једним од највећих савремених архитеката Питером Ајзенманом. Разговор је водио Петар Бојанић. У часопису Института за филозофију и друштвену теорију „Khōrein: Journal for Architecture and Philosophy”, интервју ће бити објављен у оригиналу, на енглеском језику.

Амерички архитекта, писац и професор, Питер Ајзенман (рођен 1932. године), познат је по својим бројним изузетним објектима, који су често сматрани контроверзним, попут Споменика убијеним Јеврејима Европе у Берлину и Ciudad de la Cultura de Galicia у Сантјагу де Компостела.

На питање о промени парадигме у архитектури у наредним деценијама, Ајзенман истиче да не може да одговара на ту врсту футуристичких питања. „Верујем да ће доћи до промене парадигме, али не знам шта ће то бити или шта ће покренути ту промену. Нисам сигуран, али то није глобално загревање. До тога ће доћи и ми ћемо се тиме бавити, али то неће бити главни покретач архитектонског померања. Да будем искрен, мислим да демократски капитализам као пројекат више не функционише. Не може да пружи сигурност, здравствену заштиту, нити одрживу инфраструктуру. Капитал, као политички и економски систем, на заласку је. Градови као Флинт у Масачусетсу чак више немају новчаних средстава да прочишћавају своју воду. Инфраструктурни системи трују људе. Оно што ме брине је то што бисмо могли да видимо ауторитарну политику и економију, што ће бити реалан проблем. Не заборавите, главна градитељска остварења модерног покрета догодила су се током раздобља фашизма, комунизма и нацизма. Другим речима, под репресивним ауторитарним владама. То би се могло поновити. Не могу да вам кажем нешто више од тога, али ћемо вероватно видети промену друштвено-политичке и економске структуре, која ће утицати на архитектуру у великој мери”, вели Питер Ајзенман у разговору који ћемо емитовати на Трећем програму.

Текст је превео Милош Ћипранић.
Читали су Душица Мијатовић и Александар Божовић.
Уредница Оливера Нушић.

Рефлексије

Autor:
Уредници Трећег програма

У емисијама РЕФЛЕКСИЈЕ читамо есеје или научне чланке домаћих и страних аутора. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво