Музика света – Албум „Тимбукту” Уму Сангаре

Слушаћете нумере са албума „Тимбукту” Уму Сангаре, неприкоснвене краљице васулу жанра, који је објављен 2022. године.

Васулу музика, истоименог западноафричког региона, спаја традиционалне и модерне утицаје, као што су поп и рок, са снажним женским вокалима и афричким инструментом нгони. То је један од два облика музике из Западне Африке за који етномузиколози претпостављају да је претеча америчког блуза.

Музика коју компонује и изводи Уму Сангаре дубоко је укорењена у малијској култури, весела је и живахна, можемо рећи чак и фанки, док њени снажни текстови отварају људску свест оспоравајући уврежене конвенције. Од храбрих израза сензуалности, до заговарања женских права, песме Уму Сангаре говоре о многим неправдама: доминацији мушкараца, полигамији и дечјим браковима. Због њеног ангажовања на побољшању социјалног статуса жена, 2003. године је именована за Амбасадора добре воље Уједињених нација, а због свог уметничког ангажмана добитница је бројних награда и признања попут: Музичке награде UNESCO-а, Гремија, као и награде за најбољег уметника на фестивалу Wомеx 2017. године.

Тимбукту је девети албум Уму Сангаре, назван по малијском културном и духовном центру одакле се ислам ширио у Африку у 15. и 16. веку. Пре десет година овај град заузели су милитантни исламистички побуњеници, вршећи тортуру и уништавајући вековима старе светиње. На овом албуму Сангаре се удружила са пријатељем, нгонистом Мамадуом Сидибеом, и гитаристом Паскалом Данаеом, вођом бенда Делгрес, који је унео утицаје својих корена из Гвадалупеа и оштар електрични блуз. У пратњи и мањег хора, Сангаре се без напора издваја својим гласом, који критика описује као „гипки спој свиле, дима и меда са мало песка”.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи