Научни скупови

Душко Прелевић: Језички обрт од Џона Орвела до Кајице Миланова

У емисији Научни скупови, од 2. до 6. октобра, можете слушати снимке са 23. Међународне филозофске школе „Феликс Ромулиана” о теми „Филозофски утицај у савременом свету, на Балкану и у Србији”, која је одржана од 1. до 3. септембра у Зајечару. У четвртој емисији овог циклуса можете пратити излагање Душка Прелевића „Језички обрт од Џона Орвела до Кајице Миланова”.

Карл Маркс је у 11. тези о Лудвигу Фојербаху писао да филозофи треба да мењају свет, а не само да га интерпретирају. Ипак, по мишљењу Душка Прелевића, немачки мислилац је пропустио да каже да се интерпретацијом, у ником смислу, мења свет, и то пре свега онај његов део који се односи на друштвену стварност. Каснији след догађаја је итекако потврдио ову тезу, имајући у виду да је политичка и идеолошка борба за правилно разумевање историје или постављање одговарајућег система вредности у доброј мери зависила од тога који ће се дискурс наметнути. У књижевности је ову тему веома лепо обрадио Џон Орвела, а мало после њега је и Кајица Миланов износио занимљиве увиде о овом питању.

У сутрашњој емисији можете прaтити предавање Миланка Говедарице „Животни значај филозофске културе у савременом свету” са овог научног скупа.

Уредници циклуса Тања Мијовић и Предраг Шарчевић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара