Научни скупови

Дивнa Вуксановић: Чему још филозофија или наговор на филозофију?

У емисији Научни скупови, од 2. до 6. октобра, можете слушати снимке са 23. Међународне филозофске школе „Феликс Ромулиана” о теми „Филозофски утицај у савременом свету, на Балкану и у Србији”, која је одржана од 1. до 3. септембра у Зајечару. У трећој емисији овог циклуса можете пратити излагање Дивне Вуксановић „Чему још филозофија или наговор на филозофију?”.

Питање „Чему још филозофија?”, које је Теодор Адорно поставио као dictum непрестаног преиспитивања смисла (и постојања) филозофије, поново је актуелно. Иако је, како је сам Адорно изјавио, питање реторичко, оно као да у нашем времену „звучи другачије” и поприма карактеристике позних одјека античког (Аристотеловог) наговора на филозофију. С друге стране, неспорно је, тврди Брентано, да филозофија данас не ужива „неко велико поверење”. Но, да ли је Хераклит схваћен у свом времену, јесу ли многи филозофи прогањани или чак губили животе вођени еросом филозофије, пита се Дивна Вуксановић и закључује: „Реално, ни у једном времену филозофија није била довољно поштована, а ипак је опстајала и одржавала се захваљујући истом том еросу због којег је Сократ добровољно отишао у смрт, Ђордано Бруно жив спаљен, Спиноза анатемисан, Бењамин извршио самоубиство у окружењу Гестапоа. Дакле, као да ниједно време није било склоно филозофији, али је филозофија показивала интересовање за времена у којима је постојала. Данас нас, пре свега медији ’наговарају’ на њу, док филозофија медија, као нова дисциплина, покушава да одговори на питање ’чему још?’“.

У сутрашњој емисији можете пртити излагање Душка Превевића „Језички обрт од Џона Орвела до Кајице Миланова” са овог научног скупа.

Уредници циклуса Тања Мијовић и Предраг Шарчевић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара