Читај ми!

Научни скупови

Естетика и прогрес – говоре: Дивна Вуксановић, Уна Поповић и Срђан Шаровић

У емисији Научни скупови од 21. до 23. августа можете слушати снимке са конференцијe Естетичког друштва Србије о теми „Естетика и прогрес”. На почетку друге емисије овог циклуса можете пратити излагање Дивне Вуксановић „Естетика и одбрана хуманизма”, а потом ће саопштење „Самостојност уметничког дела и поетски засновано друштво” прочитати коаутори Уна Поповић и Срђан Шаровић.

Тема конференције „Естетика и прогрес” одабрана је у част и сећање на филозофа Сретена Петровића, једног од наших најзначајнијих есететичара и једног од оснивача и дугогодишњих руководилаца Естетичког друштва Србије.

Кључно питање конференције је да ли уметност, односно уметничко дело, има трајност и самостојност у значењском и вредносном смислу, или она зависи од историјског, културног и друштвеног контекста? Може ли се, када је реч о уметности, говорити о прогресу и напретку, било на начин историје уметности, било у духу идеје развоја науке и технике? Може ли се говорити о прогресу у самој естетици или другим теоријским дисциплинама посвећеним уметности и култури?

Снимак је забележен 25. маја у Заводу за проучавање културног развитка у Београду.

У сутрашњој емисији можете слушати излагање Николе Танасића „Уметничко дело у веку вештачке интелигенције – случај ликовне уметности”.

 

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара