Читај ми!

Жене у музици – Ејми Диксон

Саксофонисткиња Ејми Диксон изводи дела Џона Тавенера и Филипа Гласа

Рођена у Сиднеју 1982, Ејми Диксон је бављење музиком започела у најранијем детињству: већ у другој години свирала је једноставне клавирске комаде, а звуком саксофона била је задивљена као шестогодишњакиња. Иако је у почетку волела да свира лаке џез композиције, временом је своју пажњу усмерила на изучавање саксофона из визуре класичне музике. На сцени је дебитовала у шеснаестој години, а само две године касније забележила је и први снимак наступајући као солисткиња са Сиднејским симфонијским оркестром. Исте године преселила се у Лондон како би на Краљевској Музичкој академији похађала студије саксофона, а потом је специјализацију наставила на Конзерваторијуму у Амстердаму.

Критичар Магазина Грамофон њено музицирање описао је следећим речима: „Ејми Диксон има јединствен и неуобичајен ’свиленкасто-гладак’ тон, њене фразе су пријатног, континуираног тока, док уједно веома суптилно контролише звучну динамику”. Овакав начин музицирања је вероватно и један од разлога због којих се име Ејми Диксон налази на листи Би-Би-Сијевог Музичког магазина, међу шесторо најбољих саксофониста свих времена. Биографију ове уметнице красе бројне награде и признања, а као посебно, издваја се то што је постала члан Краљевског музичког колеџа које јој је априла 2022. године доделио Краљ Чарлс Трећи.

Ејми Диксон је бриљантна интерпретаторка савремене музике и посвећена је развоју новог репертоара за класични саксофон. Значајан допринос концертном, камерном и солистичком опусу за овај инструмент Диксонова је остварила у сарадњи са бројним савременим ауторима, а посвећена је и извођењу дела композитора који су писали за саксофон попут Глазунова, Дебисија, Ервина Шулхофа, Еитора Вила-Лобоса, Ибера, Мијоа и других.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара