Читај ми!

Жене у музици – Ирина Куљикова

Вечерашњу емисију испуниће интерпретације руске гитаристкиње Ирине Куљикове остварења Фернанда Сора, Марија Кастелнуова-Тедеска и Хозеа Марије Гаљарда дел Реја. Овај одабир дела који ћете слушати објавила је издавачка кућа Наксос 2010. године у оквиру серије Лауреати, а након што је Ирина Куљикова 2008. овенчана првом наградом на Међународном такмичењу гитариста Алхамбра у Гранади.

Интересовање за музику Куљикова је показала још у раном детињству, а следећи подуке своје мајке, виолончелисткиње Винере Куљикове, већ у дванаестој години наступала је широм Русије. Музицирала је на бројним концертима и фестивалима, да би убрзо стекла репутацију изузетне уметнице у успону, па се њено име налази и у књизи Мориса Самерфилда: Класична гитара - еволуција, извођачи и личности од 1800. године. Студије је похађала на салцбуршком Моцартеуму, на московској Музичкој академији Гњесин, као и на Конзерваторијуму у Мастрихту у Холандији, где и данас живи и ради.

Куљикова је гошћа бројних музичких фестивала, а запажене концерте одржала је у дворани Консертхебау у Амстердаму, дворани Чајковски у Москви, као и у Салцбургу. Овенчана је првим наградама на гитарским такмичењима у Италији, Шпанији, Аустрији и Немачкој.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара