Читај ми!

Нова дискографија

Представићемо албум са сонатама за виолину и инструменте са диркама Карла Филипа Емануела Баха, који су виолинисткиња Рејчел Поџер и пијаниста Кристијан Безајдинхаут објавили 28. априла за издавачку кућу Ченел класикс.

Форма, стил и концепт сонате за два инструмента били су слободни и променљиви током дугог живота Карла Филипа Емануела Баха. С једне стране, након његовог рођења 1714. године, немачки композитори, укључујући и његовог оца, први пут су се сусрели са Вивалдијевим сонатама, а са друге стране, у тренутку Бахове смрти 1788, Моцарт је већ написао скоро све своје сонате за виолину и клавир.

Бахове сонате, намењене виолини и инструментима са диркама, настајале су у периоду од педесет година и откривају композиторову способност да врло маштовито и иновативно приступи овом жанру. На овом албуму налазе се две ране сонате из 30-их година 18. века које се ослањају на старији стил његовог оца, као и две позне сонате, написане неколико деценија касније, чији језик припада емпфинд-замер стилу, осећајном и реторичком стилу карактеристичном за севернонемачку музику тог доба.

Ауторка Јелена Дамјановић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво