Вокални сат

Слушаћете кантату „Александар Невски” опус 78 Сергеја Прокофјева.

Ово дело за контраалт, хор и оркестар компоновано је за филм Александар Невски Сергеја Ејзенштајна из 1938. године. Од самог почетка, композитор и редитељ су искључили коришц́ење аутентичне музике средњег века – цитата из руских народних песама или грегоријанског певања – да би дочарали две супростављене стране у филму, а то су били Руси и витезови Тевтонског реда. Прокофјев је сматрао да је музика тог периода „била сувише удаљена и емоционално страна за нас да би могла да подстакне машту данашњег филмског гледаоца. Стога смо одлучили да је не репродукујемо онако како је звучала пре седам векова, већ да је прилагодимо савременом уху”.

Након што је филм приказан у Бољшој театру у Москви 1938. године, Прокофјев је одлучио да аранжира кантату за концертно извођење, а тај процес описао је као тежи од компоновања оригиналне филмске партитуре, јер је захтевао поновно осмишљавање музичке форме и потпуно оркестрирање за комплетан хор, оркестар и мецосопран у седам ставова.

Кантата Александар Невски, опус 78 Сергеја Прокофјева постала је једна од најпознатијих кантата 20. века, а уједно и једно од значајнијих дела овог композитора.

Ауторка емисије Тамара Симовић

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.