Имагинарна едиција

Џоан Скот: Сексуларизам

У емисији Имагинарна едиција, од 27. до 30. марта, можете слушати текст под називом „Сексуларизам”, који је написала Џонатан Скот.

Америчка историчарка Џоан Скот се у овом тексту бави оштром опозицијом која се данас обично поставља између секуларизма и родне једнакости, са једне стране, и религије (нарочито исламске) и тлачења жена, са друге. У тексту се расправља о томе да ли нам је потребна генеалогија секуларизма (на начин на који се Талал Асад залаже за то) да бисмо одредили какав је био историјски однос између раздвајања цркве и државе и побољшања положаја жена.

Сходно томе, ауторка ће довести у питање једноставне опозиције, као што су: модерно/традиционално, секуларно/религиозно, сексуално ослобођено/сексуално потлачено, родну једнакост/патријархалну хијерархију, Исток/Запад – и то из три различите перспективе. Прва се тиче историје секуларизације која јасно показује да једнак статус жена и мушкараца није била основна брига оних који су се покренули са намером да раздвоје цркву и државу. Друга ствар коју Џоан Скот преиспитује је појам индивидуалног деловања, који често утиче на дискусије о еманципаторским ефектима секуларизма. И треће, из психоаналитичке перспективе, секуларизам није решио потешкоће које полна разлика представља за друштвену и политичку организацију; то је пре један од оквира унутар којих се тим разликама бавило и њима управљало. „Може бити да невоља која се појављује при изговору наслова овог текста – сексуларизам – садржи нешто од трајног проблема приликом покушавања да се помире полне разлике и родне једнакости, чак и у такозваном секуларном добу”, пише Џоан Скот.

Аутотка је овај текст први пут изложила на предавању које је одржала 2009. године у Центру за напредне студије „Роберт Шуман” у Фиренци.

Превела с енглеског Душица Поповић.
Читао је Александар Божовић.
Уредници циклуса Тања Мијовић и Предраг Шарчевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво