Читај ми!

Радијско предавање Трећег програма

Владан Ивановић: Нобеловци из области економије за 2022. годину

У петак, 24. фебруара, можете пратити радијско предавање економисте Владана Ивановића које ћемо уживо преносити из Студија 2 Радио Београда.

Нобелову награду за економију прошле године су поделили амерички економисти Бен Бернанке (Ben Bernanke), Даглас Дајмонд (Douglas Diamond) и Филип Дибвиг (Philip Dybvig). У образложењу награде, наводи се да су добитници значајно унапредили „наше разумевање улоге банака у привреди, нарочито током финансијских криза". Тиме је, по мишљењу Владана Ивановића, настављена доминација америчких истраживача када је економска наука у питању, али и тема из домена традиционалне економске теорије.

Најзначајнији налази истраживачког опуса тројице нобеловаца односе се на објашњење разлога због којих је од суштинске важности да се, у тренуцима када се привреда налази у кризном стању, избегне колапс банкарског система. Та сазнања су имала велики утицај на регулацију финансијског система и разумевање функционисања финансијских тржишта, избегавање великих криза, попут оне тридесетих година прошлог века, као и бољем суочавању креатора економске политике са финансијским кризама, попут Глобалне кризе 2008-2009.године.

Владан Ивановић је ванредни професор на Економском факултету у Крагујевцу и сарадник Центра за економска истраживања и постдипломске студије (CERGE-EI) у Прагу, као и истраживач при Центру за истраживање јавних политика. Од 2021. године је амбасадор програма Erasmus+ у Републици Србији. Докторирао је на крагујевачком Економском факултету 2014. године, а усавршавао се на Харварду, у Ослу, као и на Универзитету Хохенхајм у Немачкој, где је као стипендиста Фондације Конрад Аденауер, одбранио своју другу докторску дисертацију (2018). Углавном се бави темама из области политичке економије, институционалне економије, и економије технолошких промена и иновација. Ивановић је објавио више од четрдесет научних радова, између осталих, у часописима New Political Economy, Economic Systems, Comparative Economic Studies, Economic Research. Аутор је монографије Поретком до просперитета: Немачки модел социјално-тржишне привреде (2019.)

Уредници: Оливера Нушић и Предраг Шарчевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво