Читај ми!

Научни скупови

Часлав Копривица: Европско праоткриће (не)слободe и (не)знања

У емисији Научни скупови, петком пратите снимке излагања са међународне научне конференције „Знање и слобода” која је, у организацији Института за студије културе и хришћанства, одржана 12. и 13. октобра у Дому омладине у Београду. У четвртој, завршнoј, емисији овог циклуса можете слушати излагање Часлава Копривице „Европско праоткриће (не)слободe и (не)знања”.

Интердисциплинарним научним скупом „Знање и слобода" Институт за студије културе и хришћанства из Београда обележио је десет година свог постојања. Учесници конференције су из различитих перспектива (филозофске, теолошке, економске и тако даље) размотрили однос човекове слободе и (са)знања, као и друга питања која су у непосредној вези са централном темом конференције.

Појмовним паровима слобода/неслобода и знање/незнање у овом излагању Часлав Копривица додаје још два пара истина/неистина и егзистенцијa/неегзистенција, а потом разматра њихове међусобне односе. Будући да се ови појмови прво откривају у хеленској филозофији, може се претпоставити да су они, иако велика достигнућа човечанства, ипак европска повластица. Међутим, пита се аутор излагања, нису ли Европљани у овоме пристрасни, готово самозаљубљени, те у каквој вези њихов теоријски етноцентризам може бити са универзалношћу вредности и врлина.

Уредница циклуса Тања Мијовић.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво