Читај ми!

Концерти за хармонику Свена Видфелта Нилсена, Мајкла Истона и Астора Пјацоле

На почетку ћете чути Концерт за хармонику и оркестар под називом Офелија плеше Свена Видфелта Нилсена. Дело је 2012. године написано за Бјаркеа Моунсена и Симфонијски оркестар из Орхуса, у чијем ћете извођењу и чути ову композицију, а објављено је 2018. године на албуму са Нилсеновим композицијама.

Присећајући се процеса писања концерта Офелија плеше, аутор је рекао да је био у стању да „чује плес" славног Шекспировог лика, а да је Моунсенова интерпретација обојена зачуђујућом, блиставом тишином и снажном енергијом, допринела магији покрета. Ово остварење изводе Бјарке Моунсен и Симфоњски оркестар из Орхуса, а диригује Хенрик Ван Кристенсен.

Емисију настављамо Двоструким концертом за бандонеон, гитару и оркестар Астора Пјацоле, под називом „Омаж Лијежу". Настао је 1985. године, када је аутор проводио лето у Уругвају одмарајући се од концертних турнеја. У том периоду посветио се искључиво компоновању нових дела, а нека од њих сматрају се и најзначајнијим из пера овог аргентинског композитора. Двоструки концерт написан је за Пети међународни фестивал гитаре у Лијежу, а на премијери је поред гитаристе Кача Тиаре бандонеон свирао управо Пјацола. Изводе Бартош Гловацки - хармоника и Роб Луфт - гитара, у пратњи камерног оркестра којим диригује Елијас Петер Браун.

На крају ћете чути још и Концерт за клавирску хармонику, клавир и гудаче Мајкла Истона. Дело је написано 1996. године по поруџбини Бернадет Конлон, младе аустралијске хармоникашице, те носи поднаслов „За Бернадет". Композитор је истраживао мелодијске и хармонске могућности инструмента инспирисан француском културом, посебно музиком Шесторке. Свирају Лен Ворстер - клавир и Бернадет Конлон - хармоника, а Оркестром државе Викторија диригује Брет Кели.

Уредница Марија Вуковић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво