Читај ми!

Имагинарна едиција

Џонатан Хајт: Психологија морала

У емисији Имагинарна едиција од 5. до 9. септембра можете пратити делове књиге Џонатана Хајта „Психологија морала”. У емисијама које су на програму од среде до петка прочитаћемо поглавље „Моралне основе политике”.

Џонатан Хајт један је од најзначајнијих истраживача у области политичке и моралне психологије и један од најеминентнијих психолога данашњице. Предмет његовог интересовања су интуитивни основи морала и начини на које он варира у различитим културним и политичким поделама. Од 2018. године посвећен је проучавању утицаја друштвених медија на ментално здравље тинејџера и њихов допринос порасту политичке дисфункције.

У књизи Психологија морала чији је поднаслов „О правичном уму или могу ли политика и религија поделити добре људе" и која је први пут објављена 2012. године, Хајт заузима став да је моралност изванредан људски капацитет који је омогућио настанак цивилизације. Управо захваљујући сложеној моралној психологији, напустили смо шуме и саване и освојили задовољства и изузетан мир модерних друштава за свега неколико хиљада година. Водећи читаоца на путовање кроз људску природу и историју из перспективе психологије морала, аутор жели да га подстакне на нов начин промишљања о двема темама које људе највише окупирају, а у исти мах највише узнемирују и раздвајају – о политици и религији.

У поглављу „Моралне основе политике" Хајт издваја пет претпоставки о томе која је била универзална првобитна верзија људске природе одакле је проистекао морал, а то су: брига/повреда, праведност/варање, оданост/издаја, ауторитет/субверзија и светост/деградација. Аутор је показао: „како се два краја политичког спектра ослањају на сваку од ових основа на другачији начин или у различитом степену. Изгледа да се левица примарно ослања на основе бриге и праведности, док десница користи свих пет. Ако је ово тачно, да ли моралност левог крила активира само један или два рецептора укуса, док моралност десног крила ангажује шири спектар, укључујући оданост, ауторитет и светост? И ако је тако, да ли то конзервативним политичарима пружа више могућности за повезивање с гласачима?".

Књигу Џона Хајта Психологија морала ускро ће објавити издавачка кућа Клио из Београда.

Превела с енглеског Марина Вицановић.
Читала Душица Мијатовић.
Уредници циклуса Тања Мијовић и Предраг Шарчевић.



Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару