Читај ми!

Имагинарна едиција

Џонатан Хајт: Психологија морала

У емисији Имагинарна едиција од 5. до 9. септембра можете пратити делове књиге Џонатана Хајта „Психологија морала”. У емисијама које су на програму у понедељак и уторак прочитаћемо поглавље књиге „Детектори укуса правичног ума”.

Џонатан Хајт један је од најзначајнијих истраживача у области политичке и моралне психологије и један од најеминентнијих психолога данашњице. Предмет његовог интересовања су интуитивни основи морала и начини на које он варира у различитим културним и политичким поделама. Од 2018. године посвећен је проучавању утицаја друштвених медија на ментално здравље тинејџера и њихов допринос порасту политичке дисфункције.

У књизи Психологија морала чији је поднаслов „О правичном уму или могу ли политика и религија поделити добре људе" и која је први пут објављена 2012. године, Хајт заузима став да је моралност изванредан људски капацитет који је омогућио настанак цивилизације. Управо захваљујући сложеној моралној психологији, напустили смо шуме и саване и освојили задовољства и изузетан мир модерних друштава за свега неколико хиљада година. Водећи читаоца на путовање кроз људску природу и историју из перспективе психологије морала, аутор жели да га подстакне на нов начин промишљања о двема темама које људе највише окупирају, а у исти мах највише узнемирују и раздвајају – о политици и религији.

У поглављу „Детектори укуса правичног ума" Хајт утилитаристичким и деонтолошким етикама супротставља сензитивизам Дејвида Хјума, верујући да морални монизам – покушај да се сва моралност сведе на један једини принцип – води ка друштвима која су за већину људи незадовољавајућа и под високим ризиком да постану нехумана, управо зато што игноришу толики број других моралних принципа. „Да бисмо разумели зашто су људи толико подељени када је реч о моралним питањима, можемо почети од истраживања нашег заједничког еволутивног наслеђа, али такође морамо испитати историју сваке културе и социјализацију у детињству сваког појединца у одређеној култури", пише Хајт, а своје аргументе поткрепљује ефектним примерима у којима моралне преферeнције пореди са чулом укуса.

Књигу Џона Хајта Психологија морала ускро ће објавити издавачка кућа Клио из Београда.

Превела с енглеског Марина Вицановић.
Читала Душица Мијатовић.
Уредници циклуса Тања Мијовић и Предраг Шарчевић.



Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару