Читај ми!

Теоријски профили

Хелен Кинг: Пол и род – хипократовски случај Фетузе и њене браде (1/3)

У шестој књизи збирке хипократовских медицинских текстова познатих под називом „Епидемије”, описан је и случај Фетузе, жене и мајке из 4. века пре нове ере којој је, наводно, након што је остала без мужа, израсла брада!

Према опису, Фетуза из Абдере је после протеривања или бекства свога мужа из тог града најпре трајно изгубила менструацију, да би се потом цело њено тело маскулинизовало: „Пустила је браду, глас јој је огрубео, и премда смо учинили све што смо могли да јој повратимо менструације, оне нису дошле." Поживевши у таквом стању још неко време, Фетуза је умрла.

У својој студији, позната енглеска историчарка Хелен Кинг реконструише низ историјских читања и тумачења ове медицинске приче, показујући како су се током времена супротстављена мишљења о Фетузином полном идентитету формирала не само на основу различитих маркера разлике међу половима, већ и на основу очекивања читалаца из различитих епоха. У том контексту, ауторка, такође, релативизује познату теорију Томаса Лакера о епистемолошкој и парадигматској промени у схватању људске сексуалности и o преласку са „једнополног" на „двополни" модел, до чега је, како је овај утицајни аутор сматрао, дошло у 18. веку, с развојем научног мишљења.

Овај текст, преузет из трећег броја часописа „Еугеста" (EuGeStA) за 2013. годину, превела је с енглеског језика Мирјана Стефановић.

Текст чита: Александар Божовић
Уредник: Предраг Шарчевић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво