Читај ми!

Личности

Александар Милосављевић: Сећање на Бошка Милина

У емисији Личности можете слушати текст Александра Милосављевића „Сећање на Бошка”, који је написан поводом недавне смрти драматурга, позоришног критичара и сарадника Трећег програма, Бошка Милина.

У Београду је 11. октобра преминуо Бошко Милин, тим поводом Александар Милосављевић пише: „Осим знања, Бошко Милин је имао много и искуства, и то не једино из широке области теорије. Био је драматург у бечком Theater zum Fürchten-у и београдском Народном позоришту, аутор је више од тридесет драматизација за радио, као и оригиналних радио-драма, есеја, либрета за балет Краљица Марго Народног позоришта у Београду, драматизације за позориште, сценарија за филмове и ТВ емисије; превео је драме Италијанска ноћ Едена фон Хорвата и Из херојског живота грађанства Карла Штернхајма, Приче из бечке шуме Едена фон Хорвата, Страх и беда Трећег Рајха Бертолта Брехта, сценарија за Вуков школски час и поговора за књигу Време кисеоника - најновије руске драме, а стручне радове је излагао на међународним и домаћим симпозијумима... Шест година је био члан уредништва часописа Сцена, и добитник је Стеријиних награда за позоришну критику Миодраг Кујунџић 2008. и 2010. године". Поред тога, Бошко Милин ће остати упамћен и као селектор Стеријиног позорја (у три мандата), као афирматор позоришне калсике, али и познавалац савременог театра, као професор Факултета драмских уметности Универзитета у Београду који је пружао изузетну подршку млађим колегама.

„Није било тешко препознати његову добронамерност и спремност да увек буде на располагању и одговори на свако питање, а да оне знатижељније упути стазама које се пробијају кроз градиво дефинисано основним планом и програмом студија. На исту помоћ и подршку могли су да рачунају и Бошкови пријатељи, кад би им затребала информација или податак којих нема на Гуглу, кад би затражили савет или би имали потребу да кроз разговор кристалишу властито мишљење", пише Милосављевић.

Читала је Душица Мијатовић.
Уредница циклуса Тања Мијовић.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво