Читај ми!

Дијалози

Шејла Бенхабиб и Зона Зарић: Космополитизам и популизам

У емисији Дијалози прочитаћемо текст интервјуа о теми „Космополитизам и популизам” који је са Шејлом Бенхабиб водила Зона Зарић.

Шејла Бенхабиб, рођена 1950. године, је турско-америчка филозофкиња, виша научна сарадница и професорка на Правном факултету Колумбија. Позната је по својим радовима из филозофије политике, у којима се првенствено ослања на критичку и феминистичку теорију. Написала је више књига о Хани Арент, а такође се бавила и филозофијом Јиргена Хабермаса, као и темом миграција. Ауторка је књига: Изгнанство, апатридија и миграције: играње шаха са историјом од Хане Арент до Исаије Берлина (2018), Достојанство у недаћама: људска права у тешким временима (2011), Још један космополитизам (2006), Права других ( 2004), Невољни модернизам Хане Арент (2003), Захтеви културе (2002), Демократија и разлике (1996), Стављање себе: род, заједница и постмодернизам у савременој етици (1992) и тако даље. Добитница је више награда и признања за свој рад.

Интервју је део серијала разговора који су са иностраним теоретичарима водили истраживачи и сарадници Института за филозофију и друштвену теорију у Београду, поводом обележавања четрдесет година постојања ове научне установе.

Превод с енглеског Виолета Стојменовић и Александар Павловић.
Читале су Гордана Гачић и Душица Мијатовић.
Уредница циклуса Тања Мијовић.

 

 

У сутрашњој емисији можете пратити интервју под називом „Популизам је симптом неолиберализма" у којем учествују Ерика Фасен и Газела Пудар Драшко.





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво