Читај ми!

Научни скупови

Никола Танасић: Наменска естетика – одбрамбене примене примењене уметности

У емисији Научни скупови можете слушати излагање Николе Танасића „Наменска естетика – одбрамбене примене примењене уметности”, које је одржано на овогодишњој конференција Естетичког друштва Србије о теми „Ангажована естетика”.

Упркос чињеници да се и рат и војна индустрија уобичајено сматрају за чисто прагматичне делатности, постојe стари и јасни појмови естетике рата и лепоте оружја који играју важну улогу у одбрани било које земље. Ратовање, одбрана, и управљање војском лако могу да се посматрају као прорачунато калкулисање количинским параметрима које не само да нема никакве везе са лепотом и уметношћу, него се уобичајено сматра за њихову сушту супротност. Војска, оружје, одбрамбени и патриотски морал увек се тичу придржавања (одговарајућих) форми и подразумевају примењени труд многобројних различитих мајстора и уметника. Постоји филигрански израђено церемонијално и орнаментално оружје, те модно дизајниране униформе и упечатљиве и лако препознатљиве хералдике и ознаке, као и војне параде као комплексна уметничка дела која укључују музику, кореографију, и ликовни израз. Како запажа Никола Танасић, сви ови различити изрази војне силе и одбрамбене моћи користе се конкретним естетским врлинама како би пренели стратешке поруке и изазвали специфичне емотивне утиске који треба да застраше, уплаше, и задиве. То значи да постоји читав аспект ратовања који своје циљеве остварује искључиво преко естетских и уметничких стредстава - ред, симетрија, и хармонија, који се типично повезују са лепотом, овде се користе да би оствариле различит, али и даље недвосмислено естетски ефекат.

Страхопоштовање преставља емотивни утисак истовремене лепоте и ужаса, и може се пронаћи још у античком хомеровском појму δεινότης, који истовремено представља врлину узвишене дивоте и чудесности, и нељудске страхоте, која је резервисана само за богове и највеће хероје. Ово је инхеренто естетски појам који показује да естетика и уметност не фигуришу унутар бинарне скале „лепо-ружно", већ унутар комплексне матрице естетских категорија које прожимају све аспекте цивилизованог живота, укључујући и оне који се сматрају за најнецивилизованије, као што су оружани сукоби и рат. Штавише, естетика и уметност, када се примене у оквирима војске и наменске индустрије, играју улогу ублажавања и цивилиизовања најгрубље и најнецивилизованије људске праксе. Тако, способност човечанства да емотивно реагује на ред, хармонију и лепоту, и да их претаче у емоције као што су страх, дивљење и страхопоштовање, измешта рат из домена оружаног сукоба у домен комплексних културних ритуала и метафора, које су у својој крајњој инстанци управо смишљене да замене убијање и уништавање цивилизованијим начинима решавања спорова.

Следећег петка, 30. јула, наставићемо емитовање звучних записа са овог научног скупа.

Уредница циклуса Тања Мијовић.



Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару