Хроника Трећег програма

Можете пратити текст Тодора Куљића „Опомена или субверзија”, написан поводом књиге Дејана Јовића „Рат и мит: Политика идентитета у сувременој Хрватској”, коју је објавила издавачка кућа Фрактура из Загреба.

Књига загребачког политиколога Дејана Јовића Рат и мит: Политика идентитета у сувременој Хрватској је одмах по објављивању 2017. године изазвала бурна реаговања, што и не чуди с обзиром на ауторов критички и провокативни приступ изузетно осетљивој теми. Како нас обавештава Тодор Куљић, појмовну мрежу књиге чине: мит – идентитет – елите као дизајнери идентитета – етнототалитаризам – идентитетска транзиција – Домовински рат. Аутор се бави процесом стварања рата и његовом употребом у радикалном преобликовању идентитета у Хрватској, при чему му приступ није примодријалистички већ ситуационистички.

У конструктивистичком духу, Јовић пише о томе да национални идентитет није статичан, него да се увек изнова мења, некад и преименује, а да то чине елите пошто је идентитет нераздвојив од борбе за моћ. Свестрано је размотрена отворена и скривена функција Домовинског рата, којем се не зна ни почетак ни крај и који се не завршава јер се борбе и даље воде против унутрашњег непријатеља. У овим борбама Јовићева књига није отворила позадинску чарку него фронтовску битку за нову политичку културу. Писац је, бескомпромисно и уверљиво, лишен политичких штитника, објаснио зашто је мит о Домовинском рату у хрватској култури сећања ван расправе као недовршена транзиција из рата у мир, зашто су хрватски бранитељи изузети из закона као створитељи независности и зашто је Хрватска више од свих земаља у окружењу националистички најхомогенија, пише Куљић.

Читала Биљана Јовановић.
Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво