Хроника Трећег програма

Можете слушати осврт Бојане Попов на књигу Алана Л. Митлмана „Између Канта и Кабале: Увод у филозофију јудаизма Исака Бројера” коју је објавио State University of New York Press.

Иаск Бројер био је немачко-јеврејски мислилац, доктор немачког права, посвећен Кантовој филозофији и члан Kant Geselshafft-a до одласка из Трећег Рајха. Како истиче Алан Митлман, Бројерова генерација је иронично осећала убрзаност због пада јеврејске целовитости у време када су просвећеност и филозофски идеализам уступили место материјализму. „Нова оријентација", којој је Бројер контекстуално припадао на религијском нивоу, оспоравала је психолошке, естетске и обичајне основе религијског живота, бранећи теоцентризам, а подразумевала је и деконструкцију ума, или шире гледано, модерне интелектуалне културе. Рационализам је морао бити замењен постављањем онтолошки фундаменталне реалности јеврејског Бића и његовог примата над временски и културално условљеним творевинама, коментарише Бојана Попов. Од епистемологије до филозофије права, читалац Милтманове књиге ће бити подстакнут да заједно с Бројером постави основна питања о јеврејском идентитету. Ова питања су сама по себи филозофична, јер се односе на проблем универзалног и партикуларног, на јудаизам као општечовечански религијски потенцијал и јудаизам као онтологију партикуларитета.

Читала Биљана Јовановић.
Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво