Хроника Трећег програма

Moжете слушати осврт Иване Кроње на 25. Фестивал ауторског филма, који је одржан од 22. до 30. новембра у више београдских биоскопских дворана.

Фестивал ауторског филма је ове године, поред главне награде такмичарског програма која носи име Александра Саше Петровића, успоставио и награду „Гордан Михић" која ће се убдуће додељивати најбољем филмском сценарију фестивала. У свом тексту Ивана Кроња се посебно осврће на награђене филмове: Мој јутарњи смех младог српског редитеља Марка Ђорђевића, који је освојио гран-при „Александар Саша Петровић", потом на остврење Ватра ће доћи за које је Оливер Лаксе добио награду за најбољу режију, те на савремену адаптацију романа Џека Лондона Мартин Еден редитеља и косценаристе Пјетра Марчела која је освојила награду „Гордан Михић". Осим тога, награда за најсинематичнију секвенцу у играном филму, која носи име недавно преминулог професора Владе Петрића (1928-2019), а додељује се у част Славка Воркапића (1894-1976), додељена је секвенци пожара у филму Ватра ће доћи, док је за најбоље остварење селекције „Храбри Балкан" проглашен кратки играни филм Стефана Ђорђевића Последња слика о оцу. Као свој посебан програм Фестивал ауторског филма је и ове године приказао изванредну селекцију политички и друштвено ангажованих филмова „Изузетна банда", а у емисији ће такође бити речи и о филмовима Ене Сендијаревић Одведи ме негде где је лепо, Емина Алпера Прича о три сестре, Корнелија Порумбујуа Звиждачи и Ђао Јинана Језеро дивљих гусака.

Читао Александар Божовић.
Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво