Имагинарни пејзажи – Микстејп Мање Ристић

У специјалном издању емисије Имагинарни пејзажи – Ауторски микс-пулт, у понедељак. 15 јануара гостоваће виолинисткиња, композиторка и перформерка Мања Ристић са својим микстејпом.

Ауторка каже: „Микстејп је конципиран као стваралачко раскршће, на ком се срећу прогресивна електронска композиција 20. века, авангардна поезија и уметничка побуна против национализма и геополитичке експлоатације, са савременим звучним изразима 21. века, импровизацијом, експерименталним, инструменталним и поетским дискурсом, али и новом културом слушања у интегрисаној звучној екологији. Овај својеврстан спој није произвољан, већ упућује на чувени Гетеов цитат, који каже да „уколико желите нешто суштински разумети, запитајте се одакле долази". Посматрајући свет као свеобухватни резонантни систем у ком звук креира, преноси и трансформише реалност, овај одабир упућује на питање: како претворити савремену звучну семиотику и био-политички одмак у племенитији, освешћенији друштвени оквир?"

Мања Ристић рођена је у Београду 1979. Дипломирала је на ФМУ (2001), а 2004. завршила постдипломске студије на Краљевском колеџу за музику у Лондону (RCM). Као соло и камерни извођач класичне музике наступала је широм Европе и у САД, укључујући сарадње са светски познатим менторима, диригентима и извођачима, визуелним уметницима, позоришним и филмским редитељима. По завршетку постипломских студија окреће се мултимедијалном перформансу и истраживању на пољу инструменталне електро-акустике. Осим виолинистичке праксе Мања је мултимедијални уметник и интердсициплинарни истраживач са великим бројем перформанса и курираних изложби изведених у земљи и иностранству, затим, едукатор, композитор савремене музике и издат песник. У истраживању звучно-сродних пракси њен рад се пружа кроз сфере експерименталне инструменталне праксе, AV синестетички концепт, интуитивну композицију, психо-акустику, звучну инсталацију и фиелд рецординг.Оснивач је Удружења мултимедијалних уметника AUROPOLIS, које је кроз њен петнаестогодишњи продуцентски, активистички и уметнички рад представило велики број културних догађаја, уметничких продукција и интернационалних пројеката.

Посебну пажњу обраћа тереснким снимцима, као и „spoken word" делима, а њено стваралаштво бисмо могли описати као интиутивно, маштовитото, окренуто питањима звучне екологије и синестезије.

* * *

Специјалне емисије - Ауторски микс-пулт реализоваћемо у сарадњи са ствараоцима и људима различитих профила - од музичара до дизајнера који познају или се баве електронском и експрименталном музиком. Оне ће бити на програму периодично, један-два пута месечно. На овај начин, циљ нам је да прикажемо нови угао у слушању и перцепцији електронске музике данас, као и да понудимо простор за радијски израз људима који најчешће стоје са друге стране микс-пулта.





Имагинарни пејзажи – Ауторски микс-пулт

Autor:
Ксенија Стевановић

Специјалне емисије – Ауторски микс-пулт реализоваћемо у сарадњи са ствараоцима и људима различитих профила – од музичара до дизајнера који познају или се баве електронском и експрименталном музиком. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво