Из архиве Радио Београда

Сећање на Драгослава Девића

У петој, последњој емисији из циклуса Сећање на Драгослава Девића, који смо посветили једном од оснивача модерне српске етномузикологије, а који је преминуо 21. септембра ове године, слушаћете како су о концертима Народног стваралаштва у оквиру БЕМУСА, говорили етномузиколози: доктор Димитрије Големовић, професор на Катедри за етномузикологију Факултета музичке уметности у Београду; Јасминка Докмановић, ванредни професор на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу; доктор Јелена Јовановић и доктор Данка Лајић-Михајловић, научни сарадници Музиколошког института САНУ, и Мирјана Дробац, етномузиколог у Музичкој продукцији Радио-телевизије Србије.

Током новембра, у овоj eмисији, посебно смо се осврнули на циклус Музичка традиција, који је на нашим таласима емитован три деценије - у периоду од 1966. до 1997. године.

Важно је истаћи да је сарадња Драгослава Девића са Трећим програмом Радио Београда уродила још једним важним остварењем. Наиме, почетком седамдесетих година двадесетог века идеје које су се развијале кроз емисију Музичка традиција имале су мисију да на својствен начин учествују у културном животу и подстичу извођаче традиционалне музике да музицирају у форми концерта, па и у урбаном простору.

Године 1971. на програму Београдских музичких свечаности установљава се и део програма извођења традиционалне музике у виду концерта, који је први пут одржан 13. октобра у Галерији фресака, а конципиран као посело народних певача, играча, свирача и казивача из разних крајева тадашње Југославије.

Драгославу Девићу је поверена улога селектора и водитеља програма. Ово је био први пут да једна манифестација елитног карактера, попут фестивала БЕМУС, обухвати и традиционалну музику, афирмишући тиме и етномузикологију и њене различите врсте појавности, рада и концепата. Прва три концерта одржана у Галерији фресака (1971, 1976. и 1977. године), надаље се изводе у Атријуму Нароног музеја, у којем су и током осамдесетих, путем дневних концерата, доприносили промовисању традиционалне музике.

Уреднице циклуса: Ирина Максимовић и Марија Вуковић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво