Век хармонике

Лондонски оркестар хармоника: aлбум „Лет”

Представићемо компакт-диск под називом „Лет” Лондонског оркестра хармоника, који је снимљен у чувеном Abbey Road студију у Лондону, а који је у марту ове године објавила дискографска кућа Sotones Records.

Лондонски оркестар хармоника основан је 1999. године као мали састав при Морли колеџу и Краљевској музичкој академији у Лондону, а убрзо је прерастао у ансамбл који данас броји око педесет музичара. Основа њиховог репертоара су остварења британских аутора и оригинална дела за оркестар хармоника.

На албуму Лет је шест композиција, а насловну нумеру Карневал написао је Метју Скот 2016. године. Овај забавни, постминималистички комад, приказује узбуђење велике уличне забаве. Различите теме у ритмовима 5/4 и 4/4 појављују се и нестају, као што се на Карневалу смењују групе у дефилеу. Рапсодија Стјуарта Хенкока је настала као поруџбина овог ансамбла за World Music Festival у Инсбруку у Аустрији, 2016. године. Стјуарт пише углавном примењену музику за филм и телевизију. Сходно томе композиција има епски звук за који је аутор искористио четрдесет извођача. Након тога чућете и нумеру Кловнови Јана Вотсона. Овај аутор је истакао колико је тешко компоновати за велики хармоникашки ансамбл јер, иако данс многи композитори пишу за хармонику, и даље се, по његовим речима, осећа одређена доза нервозе и несигурности када се сусретну са оркестром хармоника. Због тога Вотсон сарађује са ауторима током процеса стварања, како био се избегао звук ревијског оркестра услед претеране употребе удараљки. Композиција Кловнови Јана Вотсона написана је за прославу педесетогодишњице Нирнбершког оркестра хармоника. Иако је тема хумор, Вотсон је уткао и 'мрачне' делове, желећи да дочара свој, како каже, мали страх од кловнова. Композиција Европа Џејсона Кара је четвороставачно музичко путовање кроз неке од главних градова старог контитнета почиње у Москви. Други став је Мадрид, а следе Рим и Стокхолм. Дело је премијерно изведено у Лондону, у мају 2013. године.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво