Век хармонике

Фестивал Дани хармонике – нове смернице, Љубљана

Након вишедеценијске фестивалске традиције у Србији и Хрватској, од прошле године је и Словенија добила свој фестивал под називом Дани хармонике – нове смернице. Чућете снимак са концерта који је одржан 9. марта прошле године у Дворани Луцијана Марије Шкерјанца, на Конзерваторијуму за музику и балет у Љубљани. Занимљиво је да су селектори фестивала у прво издање уврстили академске оркестре који су били пратња солистима: Гудачки камерни оркестар Музичке академије из Љубљане, Камерни оркестар Конзерваторијума за музику Ђузепе Тартини из Трста и Гудачки оркестар Музичке академије из Пуле. Солисти су били такође млади уметници, хармоникаши Андраж Фреце, Нено Атанасковић и Генадиј Ротари, а наступио је и дуо хармоника Фуриозо. Ови уметници премијерно су извели дела за хармонику и гудачки оркестар словеначких, српских и италијанских аутора: Корада Ројца, Леона Фиршта, Лауре Мједе Чуперјани и Габријелеа Ванонија.

На почетку емисије чућете композицију под називом Поља број IV за две хармонике и гудачки оркестар Корада Ројца из 2015. године. Свирају Дуо Фуриозо, који чине Николина Фурић и Мирко Јевтовић и Гудачки камерни оркестар Музичке академије из Љубљане. Диригује Славен Куленовић.

Фурићева и Јевтовић су Дуо Фуриозо основали 2009. године. Добитници су бројних признања и награда, а сарађују са савременим композиторима као што су Томас Марко, Урош Ројко, Корадо Ројац, Владимир Трмчић и други.

Чућете и остварење под називом Кончертино за хармонику и гудачки оркестар младог словеначког композитора Леона Фиршта. Свирају Андраж Фреце и Гудачки камерни оркестар Музичке академије из Љубљане.

У другом делу концерта одржаном на првом фестивалу Дани хармонике нове смернице 9. марта прошле године у Љубљани, премијерно су изведене још две композиције. Прво ћете чути Версус, три слике за хармонику и гудачки оркестар српске ауторке Лауре Мједе Чуперјани коју су извели Нено Атанасковић и Гудачки оркестар Музичке академије из Пуле. Након тога, чућете и Елегију за хармонику и гудачки оркестар Габријелеа Ванонија у тумачењу Генадија Ротарија и Камерног оркестра Конзерваторијума за музику Ђузепе Тартини из Трста. Диригује Славен Куленовић.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара